Wanneer kom je terug?

Algemeen

door Redactie Bron: Defensie | Mama met Missie

Wanneer kom je terug?

De tafel is gedekt, de kalkoen staat in de oven en de hele dag hebben we genoten van onze cadeautjes en het samen zijn met onze vrienden en familie. We gaan gezellig met z’n allen aan tafel, maar één stoel blijft leeg. Onze geliefde militair zit namelijk duizenden kilometers verder op en is in gedachten bij ons. Wat zouden we graag even knuffelen met elkaar en luisteren naar elkaars verhalen. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor vele andere thuisfronters en daarom mag er best meer aandacht komen voor de missie die wij draaien.

Tijdens de opnames van Missie Max hebben we onze geliefde militair even kunnen zien, maar wat missen we je erg. Natuurlijk is het gemis tijdens de feestdagen extra duidelijk voor iedereen, maar het thuisfront moet hun militairen vaker missen: tijdens feestjes, zware periodes maar ook gewoon op een doordeweekse dag.

Missie Max is een programma van omroep Max waarin het thuisfront in het zonnetje gezet wordt. Het programma is ook dit jaar weer opgenomen. Minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer waren daarbij aanwezig. Minister Bijleveld sprak onder andere met vertegenwoordigers van het thuisfront, omdat zij wil gaan kijken wat er beter kan voor het thuisfront en hoe doelgericht het huidige aanbod is.

Aanbod thuisfront
Defensie organiseert vaak enkele weken voor de start van een missie een informatiedag voor de betrokken militairen en hun thuisfront. Op deze informatiedag horen zij de belangrijkste feiten over de uitzending, meer informatie over de zorginstanties van Defensie en speciale activiteiten die geregeld worden voor het thuisfront. Tevens is het bedrijfsmaatschappelijk werk van Defensie actief voor ondersteuning aan het thuisfront.

‘De relaties van onze militairen verdienen complimenten en de aandacht van Defensie. Onderschat het thuisfront niet. Het is een erg belangrijke factor in het leven van een militair. Wanneer een militair op uitzending is, wordt de werklast van zijn relatie vaak verdubbeld. Ook daar moet je goed rekening mee houden als werkgever. We laten het thuisfront niet alleen met hun zorgen.’ Aldus oud-generaal en voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Mama met Missie
Maud is de oprichtster van Mama met Missie en is één van de vele thuisfronters die zich hard maakt voor meer erkenning voor hun situatie. Dit doet zij door middel van blogs, video’s en social media. Waar Maud tegen aan loopt, is dat er veel gevraagd wordt van het thuisfront terwijl er vanuit de maatschappij weinig aandacht is voor hen.

Missie thuisfront draait niet alleen een zware missie tijdens de feestdagen maar er zijn veel meer momenten in een jaar: denk hierbij aan verjaardagen, jubileums, feestjes, geboortes, trouwerijen, maar ook bij minder mooie momenten zoals een overlijden, ziekte of een normale dag. Het thuisfront draait zeven dagen per week, vierentwintig uren per dag hun missie; zonder hun favoriete speler is dit een zware taak.

Op de website van Mama met Missie zijn meerdere blogs te lezen van het thuisfront. De blogs staan in het teken van verschillende onderwerpen: hoe het voelt als je geliefde op missie is en weer terugkeert, dingen waar het thuisfront tegen aanloopt en hoe je daar mee om kan gaan en andere thema’s. Uiteraard wordt er ook aan de kleintjes gedacht: zo staan er op de website leuke tips en producten om kinderen uit te leggen waarom hun ouders of ander familielid soms weg gaan.

‘Mijn militair was nog geen 3 weken weg toen ik een kleine bloeding kreeg in mijn hersenvlies. Ontzettend schrikken! En zo ontzettend lastig dat ik het niet kon delen met mijn partner. Hij was was een week buiten de poort en de hele week zat ik in dubio over wat ik moest vertellen, óf ik het moest vertellen. Ik wilde hem geen belangrijke informatie onthouden, maar ik wilde ook niet dat hij zich onnodig zorgen ging maken. Want dat zou toch niets aan de situatie veranderen’, schrijft Laura in haar blog op het platform Mama met Missie.

‘Het niet alleen het gemis het is meer. Het is het alleen opstaan ‘s morgens. Geen goede morgen en geen kus. Het is de dag alleen beginnen’ Aldus Nina van Mama met Missie.

Geplande missies lijken makkelijk, omdat het thuisfront van tevoren weet dat het er aan komt. Echter heeft dit een grote impact: veel praktische zaken moeten geregeld worden, maar ook emotioneel bereid het thuisfront zich voor.

‘Het zit er weer aan te komen, mijn kinderen en ik worden weer thuisfront. Voor een dikke maand vertrekt onze militair voor een oefening. Ik ben al aan het aftellen, de rest van de familie nog niet. In mijn hoofd ben ik ook al voorbereidingen aan het treffen. Als hij weggaat moet ik in ieder geval voor die tijd geregeld hebben: oppas, verjaardagen, werk etc. Naast de praktische zaken die geregeld moeten worden spelen emoties altijd mee’, zo valt te lezen in een blog van Mama met Missie.

Flexibiliteit
Militairen hebben geen negen tot vijf baan. Buiten de geplande uren komt het vaak voor dat de planning van de dag omgegooid wordt. Daardoor kan het zomaar zijn dat het thuisfront hun planning moeten aanpassen, omdat hun militair opgeroepen wordt en daardoor niet mee eet of thuis slaapt voor een onbekende tijd. Het kan voor een aantal uren tot dagen zijn; dit is van tevoren vaak niet bekend.

‘Defensie test schijnbaar regelmatig de veerkracht van het thuisfront’ Quote uit een blog van Mama met Missie

Zo gebeurde het een paar jaar geleden (vlak voor de feestdagen) dat een fregat op weg terug was van een missie, rechtsomkeer moest maken omdat de situatie veranderd was. Uiteraard kregen de militairen de gelegenheid om hun geliefde in te lichten, maar na maanden van afwezigheid keek iedereen er erg naar uit om de feestdagen samen door te kunnen brengen.

 ‘We zijn inmiddels wel gewend aan de onee-toch-niet en oja-toch-wel data van vertrek, aankomst en duur van een training. Mag het een weekje meer of minder zijn, wij buigen ons er wel omheen. Ja lekker flexibel blijf je wel als thuisfront. Ik denk dat we met alle thuisfronters een fantastisch turnteam zijn, niemand zo lenig als wij!’, klinkt Maud van Mama met Missie vastberaden in haar blog.

Wil je meer weten over Mama met Missie, ga dan naar mamametmissie.nl
Wil je een thuisfronter een leuk kaartje sturen of een extra hart onder de riem steken rond de feestdagen? Ga dan naar zelvepost.nl

(Foto: Ministerie van Defensie)