Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden beëindigd; wereldleiders herdenken gezamenlijk

Historie

door Redactie Bron: NOS| Nu.nl| De Volkskrant

Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden beëindigd; wereldleiders herdenken gezamenlijk

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Op 11 november 1918 om 11 uur in de ochtend ging de wapenstilstand in. De wapenstilstand werd om 5 uur in de ochtend getekend, op het westelijk front nabij Rethondes. Deze belangrijke historische gebeurtenis betekende het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Ruim zeventig wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Trump, de Russische president Poetin, bondskanselier Merkel en premier Rutte, kwamen daarom vandaag bijeen in Frankrijk. De Franse president Macron leidde de ceremonie bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. De getuigenissen die militairen schreven op 11 november 1918 werden door middelbare scholieren voorgelezen.

‘We mogen niets afdoen aan de principes waarvoor gestreden is. Onze voorgangers hebben voor onze vrede gestreden. Het verplicht ons na te denken over de toekomst’, stelde Macron, die de aanwezige wereldleiders opriep tot samenwerking.

België en het Verenigd Koninkrijk
In België werd vandaag ook stil gestaan bij het eindigen van de Eerste Wereldoorlog. Vanochtend was er een ceremonie bij het monument onder de Menenpoort in de stad Ieper dat zwaar werd getroffen in de oorlog. Vanavond om 20:00 uur volgde nog een ceremonie bij het monument, waarbij het Belgische koninklijk paar en de premier aanwezig zijn.

In het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste ceremonie bij Whitehall. Daar werden vandaag kransen gelegd tijdens de nationale herdenking. Prinsen William en Harry waren aanwezig bij de herdenking. Er werd een krans gelegd door de Britse premier May en door de oppositieleider Jeremy Corbyn.