Het mysterie van de onbekende soldaat

Historie

door Redactie Bron: De volkskrant| Vorsten| NRC

Het mysterie van de onbekende soldaat

De herdenking van de Eerste Wereldoorlog was gisteren op 11 november 2018. In ons artikel van gisteren meldden we dat de herdenking gehouden werd bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Nu is de vraag, hoezo is het een onbekende soldaat?

Onbekend
De soldaten die in de graven van de onbekende soldaten liggen, zijn allemaal onbekend. Hun lichamen zijn zo zwaar verminkt dat identificatie niet meer mogelijk is. Met de huidige DNA-technieken, zou het mogelijk kunnen zijn om alsnog de identiteit vast te kunnen stellen. Echter is dit een duur proces, omdat er dan heel veel DNA-onderzoek gedaan moet worden.

Frankrijk
Onder de Arc de Triomphe ligt de onbekende soldaat begraven. De onbekende soldaat in Frankrijk werd gekozen door soldaat August Thin. Acht commandanten van het noordelijke en oostelijke front kregen op 8 november 1920 de opdracht om één stoffelijk overschot mee te nemen van het slagveld. De stoffelijke overschotten van de militairen zijn zo zwaar verminkt dat ze niet meer identificeerbaar zijn. De kisten werden vervolgens verzameld in een kapel van Verdun. Daar werden de kisten rond geschoven, zodat niemand meer wist waar wie vandaan kwam.

Op 10 november 1920 werden de kisten, die bedekt waren met de Franse driekleur, opgesteld in twee rijen van vier. Soldaat Thin mocht vervolgens een boeket rode en witte anjers op de kist van zijn keuze leggen. Soldaat Thin, een 19-jarige infanterist van het 132ste regiment, koos kist zes en kwam als volgt tot zijn keuze: ‘ik ben van het zesde legerkorps, en als je 1,3 en 2 optelt, het cijfer van mijn regiment, dan kom je ook op zes.'

Verenigd Koninkrijk
In London is ook een graf van de onbekende soldaat. Deze ligt in de Westminster Abbey. In Engeland heeft generaal L.J. Wyat gekozen uit vier kisten. Deze kisten lagen in Frankrijk, en de gekozen kist werd na het aanwijzen van de onbekende soldaat mee genomen naar London. Daar ligt hij begraven tussen de koningen van Engeland. Hij werd begraven in het zand van diverse Franse slagvelden.

België
In België ligt de onbekende soldaat aan de voet van het Congreskolom in Brussel. Deze soldaat is gekozen uit vijf niet meer te identificeren lichamen, de keuze is gemaakt door een oorlogsblinde veteraan.

Nederland
In Nederland is er geen nationaal ere graf van de onbekende soldaat. Volgens Oscar Vermeer komt dit omdat wij niet zoveel vermiste soldaten hebben in vergelijking tot Duitsland, Frankrijk en Engeland. 'Wij hebben geen honderdduizenden vermiste soldaten. In de strijd op de Grebbeberg in 1940 zijn wel vijf Nederlandse militairen vermist geraakt', aldus Vermeer in het NRC.

Echter is er in Waalre wel een graf van de onbekende Brabantse soldaat. 'Alleen is die niet onbekend. Het is Dirk Johan van Toor, gesneuveld op 10 mei 1940. De burgemeester wilde per se een onbekende soldaat, maar die was er niet. Toen heeft hij het maar met de ouders van Dirk Johan op een akkoordje gegooid', zegt Fred Bijsmans van de Oorlogsgravenstichting.

(Foto: Congreskolom in Brussel gemaakt in 1922)