Militairen ontvangen herinneringsmedaille voor internationale missies

Landmacht

door Redactie Bron: Ministerie van Defensie

Militairen ontvangen herinneringsmedaille voor internationale missies

212 militairen van Resolute Support Mission & Capacity Building Mission Iraq ontvingen vandaag in de Brabanthallen in Den Bosch de Herinneringsmedaille internationale missies voor hun uitzendingen.

Veel van de militairen zijn uitgezonden geweest naar Irak. Daar leerden ze de Peshmerga-strijders onder andere schieten, tactisch optreden, militaire EHBO en het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer complimenteerde de militairen en het chirurgisch team dat werkzaam was in het Amerikaanse ziekenhuis op de Al-Assad Air base en de twee inlichtingenanalisten die het Belgische adviesteam in Noord-Irak versterkten.

'Heel dankbaar werk'

Bauer: 'Deze mannen en vrouwen zetten zich allemaal in voor hetzelfde doel: beschermen wat ons dierbaar is. Deze mannen en vrouwen zijn bereid om hun eigen veiligheid ondergeschikt te maken aan de veiligheid van duizenden medemensen. Allemaal vanwege het simpele feit dat daar óók mensen wonen die het verdienen om veilig over straat te kunnen. En niet vervolgd te worden voor hun overtuigingen.'

'U leerde hen vaardigheden die niet alleen hun slagvaardigheid vergroten, maar die ook kostbare levens sparen. Dit was heel dankbaar werk. Van soldaat tot generaal en van ambtenaar tot minister oogstte u waardering voor de kwaliteit van uw werk', sprak de admiraal mooie woorden over de werkzaamheden van de Nederlandse militairen.

Afghanistan

Uiteraard werden de militairen die in Afghanistan werkten niet vergeten. Daar waren militairen actief die het hogere kader van de politie en het leger trainden en adviseerden. De belangrijke rol van het National Support Element werd ook benoemd. Zo zorgde zij volgens de CDS niet alleen voor een slaapplek, maar ook voor een thuisgevoel bij de Nederlandse militairen.

Herinneringsmedaille

Militairen ontvangen de herinneringsmedaille internationale missies als zij 30 dagen of meer onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Het doel van deze medaille en ceremonie is dat Defensie haar waardering uitspreekt voor de inzet van de militairen. 

De militairen kregen de herinneringsmedaille, de partners de anjer, en de kinderen van de militairen kregen een speciale kindermedaille.

 

(Foto: Ministerie van Defensie)