Nederlandse Fenneks oefenen op schietbaan in Noorwegen

Landmacht

door Redactie Bron: Facebook | 43 Gemechaniseerde Brigade

Nederlandse Fenneks oefenen op schietbaan in Noorwegen

Sergeant Pim van de Delta compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon vlogt vanuit Noorwegen over een schietoefening met Nederlandse Fennek-verkenningsvoertuigen. Deze oefening vindt plaats in het kader van de grootschalige NAVO-oefening Trident Juncture. 

Tijdens de schietdag, die uiteindelijk bestond uit één run, werd geschoten met onder andere .50 mitrailleurs en 81mm mortieren. Normaal gesproken worden de mortieren door specifieke mortiereenheden binnen de compagnie op hun doel aangewezen. Dit keer mochten andere groepscommandanten ook de bommen aansturen. Volgens ploegcommandant Pim was dat best lastig, maar lukte het wel.

Anti-tank

In de vlog gaat Pim ook in op de eigenschappen van de Fennek en zijn gebruikers. 'Het is een licht verkenningsvoertuig, hij is erg snel en behendig en kan makkelijk door het terrein heen komen. Hij is ook redelijk klein en laag, dus moeilijk zichtbaar voor de vijand.' Ook kunnen de lichte voertuigen worden voorzien van camouflage door het aanbrengen van zogenaamde ghillie suits

Zelf zit de sergeant van 45 Painfbat RIOG bij de anti-tankeenheid. Zij kunnen met raketten, het Spike MR (medium range) wapensysteem, vooral tanks en andere eenheden effectief uitschakelen. Binnen de compagnies worden de Fenneks ook gebruikt door andere eenheden, waaronder verkenners, mortierteams en waarnemers.

Vlog van sergeant Pim

Trident Juncture 2018

In de maanden oktober en november vindt in Noorwegen de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog plaats. In totaal doen ongeveer 50.000 militairen uit meer dan 30 landen mee aan Trident Juncture. Nederland is met een flink aantal militairen en materieel goed vertegenwoordigd. Meer informatie over de Nederlandse deelnemers en achtergronden kan je vinden op de website van het ministerie van Defensie.

(Ministerie van Defensie | Facebook, 43 Gemechaniseerde Brigade)