Uniek project: 3D-printen in missiegebied Mali

Landmacht

door Redactie Bron: Defensiekrant

Uniek project: 3D-printen in missiegebied Mali

Innovatiemanager Bart Zwiep spreekt in de Defensiekrant over een unicum dat Nederlandse militairen in Mali PET-flessen recyclen tot materiaal voor 3D-printing. Vooral het feit dat dit testproces plaatsvindt in operationeel gebied is volgens Zwiep uniek, omdat dit soort experimenten tot voorheen alleen in laboratoriums worden uitgevoerd.

Van de plastic flesjes in Mali, per dag bestaande uit zo'n 300 kilo afval dat voorheen werd verbrand, worden vooralsnog alleen kleine voorwerpen geprint, zoals accessoires en hulpgereedschap. Denk bijvoorbeeld aan houders voor navigatiesystemen en telefoons, montagebeugels voor wapens en wieltjes voor karren. 

Als het aan de ambitieuze Zwiep ligt, die betrokken is bij het innovatiecentrum van Defensie, zal dat in de toekomst veranderen. 'We moeten het project verder uitrollen om te kijken of we waterflesjes kunnen omtoveren tot bijvoorbeeld meubilair', klinkt hij vastberaden.

'Voor het einde van het jaar willen we een stoel en tafel gemaakt hebben. En als we straks ook met metalen kunnen printen, kunnen we bouten en moertjes maken. Dan kan kapot materieel nog sneller worden hersteld.'

Operationele gereedheid

Het voordeel door in het missiegebied zelf kapotte of ontbrekende onderdelen te printen is dat er minder gewacht hoeft te worden op reserveonderdelen uit Nederland. 'Dat vergroot de operationele gereedheid', stelt sergeant-majoor Harmen van het Hersteldetachement, die tevens beheerder is van het 3D-printen in Mali.

Het kan kostbaar zijn als een gepantserd voertuig stil komt te staan en maanden gewacht moet worden op reserveonderdelen. 'Een geprint onderdeel is dan misschien niet van dezelfde kwaliteit als het origineel, maar zie het als een thuiskomertje', besluit Harmen.

2016

In Mali wordt al sinds 2016 getest met 3D-printing. Defensie plaatste hier eerder ook een video over.

(Foto: Ministerie van Defensie)