Chinook assisteert bij duinbrand Heemskerk | Brandweer geeft sein brand meester

Luchtmacht

door Redactie Bron: NHNIeuws, sociale media Defensie

Chinook assisteert bij duinbrand Heemskerk | Brandweer geeft sein brand meester

Vanmiddag is een Chinook-transporthelikopter van Defensie vanaf thuisbasis Gilze-Rijen opgestegen om te assisteren bij het blussen van een grote duinbrand bij Heemskerk. Veel brandweervoertuigen werden naar Heemskerk gestuurd en later vloog ook een tweede Chinook naar het duinbrandgebied voor het helpen met (na)blussen. Rond 17.00 gaf de brandweer het sein brand meester, maar de verwachting is dat het nablussen nog even gaat duren.

De Chinook helpt met blussen door een zogeheten bambi-bucket, een watertas waar zo'n 10.000 liter water in kan, boven het brandende gebied te legen. Gisteren werd de Chinook in deze rol ook ingezet bij het bestrijden van een flinke heidebrand bij Oldebroek.

Update: 16-7-2018, 16:26 uur

NHNieuws heeft op hun website een video geplaatst van de Chinook die boven het duingebied bij Heemskerk vliegt. Ook zijn zeker dertig brandweervoertuigen opgeroepen om te helpen, stelt het medium. 

Update II: 16-7-2018, 17:02 uur

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) heeft op Twitter laten weten dat de brandweer sein brand meester heeft gegeven bij de duinbrand in Heemskerk. Eventuele smeulende resten in de grond zorgen ervoor dat nablussen nog wel even kan duren. De blusheli haalt het water uit De Pijp, de haven van Beverwijk, twittert VRK.

Ongeveer een half uur geleden is een tweede Chinook-helikopter vertrokken om mee te helpen bij het (na)blussen van de duinbrand in Heemskerk, meldt DHC Luchtmacht op Twitter.

Update III: 17-7-2018, 10:12 uur

Bij een update van 19.00 uur op de website van Defensie werd gemeld dat de twee Chinooks weer waren aangekomen op de thuisbasis. Het DHC berichtte op Twitter over het einde van de blusoperatie.

Eerdere meldingen

(Foto: Ministerie van Defensie | Koninklijke Luchtmacht | Blusactie Oldebroek 15-7-2018)