Amerikaanse F-35 deal maakt straaljager mogelijk goedkoper

Luchtmacht

door Redactie Bron: RTL Nieuws

Amerikaanse F-35 deal maakt straaljager mogelijk goedkoper

De F-35 Lightning II (JSF) wordt waarschijnlijk iets goedkoper doordat de Verenigde Staten 141 van deze gevechtstoestellen hebben besteld. De Amerikaanse deal van 13 miljard dollar zorgt voor een prijsdaling naar circa 89 miljoen dollar per toestel. Dat komt neer op een daling van ongeveer 6 procent, meldt RTL Nieuws. Rond 2020 moet het 5e generatie gevechtsvliegtuig 80 miljoen dollar kosten.

'Het verlagen van de kosten van 's werelds duurste defensieprogramma is nodig om meer bestellingen veilig te stellen. Nederland bestelt de JSF's in groepen, en elke keer moet het prijskaartje van dat moment worden betaald. Dat geldt ook voor andere landen. Door de megabestelling van de Amerikanen, dalen de productiekosten', aldus RTL Nieuws.

37 toestellen

Nederland heeft een order van 37 F-35A straaljagers gedaan, maar kan er slechts 34 betalen. De aanschaf vindt plaats in batches en de prijs wordt mede bepaald door de dollarkoers van het moment. Vorig jaar leidde de hoge dollarkoers ertoe dat Nederland er slechts 34 opvolgers van de F-16 kon betalen. 

Overigens sprak de Koninklijke Luchtmacht eerder de wens uit om in de toekomst over meer dan 37 nieuwe F-35's te willen beschikken. De Telegraaf meldde dat 64 tot 68 F-35 toestellen het streven was. Ingewijden zouden de krant hebben laten weten dat het aantal van 68 F-35’s 'allesbehalve vreemd zou zijn, omdat de oorspronkelijk beoogde bestelling bij bouwer Lockheed Martin precies zoveel toestellen was'.' De luchtmacht zou er vier squadrons van kunnen vormen van zestien stuks. De rest is reserve of staat permanent in de VS voor opleidingen.' 

Momenteel beschikt de luchtmacht over 61 F-16's. Dertig jaar geleden waren dat er meer dan 200.

Levering

De eerste F-35 toestellen worden in 2019 aan Vliegbasis Leeuwarden geleverd. Eind 2021 arriveren de toestellen ook op Vliegbasis Volkel. Op 23 mei 2016 brachten twee F-35's van de luchtmacht voor het eerst een tijdelijk bezoek aan Nederland in het kader van zogenoemde belevingsvluchten. Ze waren onder meer te zien tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni. De historische aankomst van de F-35's op Leeuwarden kun je hieronder terugkijken.

(Foto: Ministerie van Defensie)