Hoe werkt de nieuwe MQ-9 Reaper drone van Defensie?

Luchtmacht

door Redactie Bron: Ministerie van Defensie

Hoe werkt de nieuwe MQ-9 Reaper drone van Defensie?

Defensie ondertekende vorige week een contract met de Amerikanen voor de levering van 4 MQ-9 Reaper drones. De aanschaf van deze onbemande verkenningsvliegtuigen vond plaats op de Airshow Farnborough in Engeland. Hoe werken deze drones eigenlijk?

Vanaf de zomer van 2020 moeten de Reapers in Nederland arriveren. De toestellen worden ingedeeld bij het 306 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht dat opnieuw wordt geactiveerd. Vliegbasis Leeuwarden wordt hun thuisbasis.

MALE UAV systeem

De overeenkomst behelst meer dan alleen de hightech toestellen. Zo zijn sensoren, waaronder camera's en grondstations, ook onderdeel van de deal met de Verenigde Staten. Het complete MALE UAV-systeem (medium altitude long endurance unmanned aerial vehicle) bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations. Voor vluchten vanaf de thuisbasis zijn 2 grondstations nodig. De andere 2 grondstations zijn voor het opstijgen en landen vanaf andere inzetlocaties.

Het personeel van het zogeheten 'Launch and Recovery'- element (voor het opstijgen en landen van de drone) bestaat uit een vlieger, sensor operator en technisch specialisten voor onderhoud. Als de Reaper buiten bereik komt van de communicatielink zal het automatisch rondjes gaan cirkelen totdat de link is herstelt of het zal terugkeren naar de basis.

Via satellietverbinding maken de diverse onderdelen van het systeem contact met elkaar. In het mobiele grondstation kan live-data worden verzonden naar eenheden van de krijgsmacht. Ook kan de Reaper civiele operaties ondersteunen bij calamiteiten. 

De verzamelde data wordt verzonden naar het mission control element ops-squadron. Daar werken beeldanalisten die de informatie verwerken en doorsturen naar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de inlichtingeneenheid van de landmacht JISTARC en de diverse hoofdkwartieren. 

Specificaties

De Reaper is met een lengte van 11 meter en een spanwijdte van 22 meter een stuk groter dan de andere drones van Defensie, zoals de Scan Eagle en de Raven. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden met deze zeer geavanceerde drone volgt hieronder een opsomming van de eigenschappen.

  • Max. hoogte: 15 kilometer
  • Max. snelheid: 440 km/u
  • Vermogen: 900 PK
  • Vluchttijd: 24 uur
  • Gewicht: 4750 kg

Bekijk ook de video van Defensie over de MQ-9 Reaper drone.

(Foto: screenshot uit Defensievideo)