Admiraal Kramer onthult naam van nieuwe Combat Support Ship

Marine

door Redactie Bron: Ministerie van Defensie

Admiraal Kramer onthult naam van nieuwe Combat Support Ship

De naam en het uiterlijk van het nieuw te bouwen combat support ship (CSS), zijn vandaag onthuld bij het Maritime Research Instituut (MARIN) in Wageningen. Het schip zal ingezet gaan worden vanaf 2023.

De naam
Het marineschip krijgt de naam; Zr. Ms. Den Helder, en dat is natuurlijk niet zomaar gekozen. Den Helder is al 60 jaar de thuishaven van de Nederlandse marine. De naam past natuurlijk ook binnen de traditie om de marineschepen te vernoemen naar Nederlandse Steden. Staatssecretaris Barbara Visser lichtte de link met Den Helder als volgt toe: 

‘Dat doet recht aan de samenwerking tussen de stad en de marine. De stad Den Helder is voor alle Nederlandse en enkele Belgische oorlogsschepen de logistieke thuisbasis. Bij operaties op zee gaat het bevoorradingsschip met die naam dezelfde logistieke steun bieden.’ 

Het uiterlijk
Het doel van het CSS is om andere marineschepen op zee te voorzien van brandstof, munitie en goederen. Het schip krijgt twee zogeheten bevoorrading op zee posities (BOZ-Posities), zodat het twee schepen tergelijkertijd kan bevoorraden. Op het dek is ruimte voor zeecontainers, een helikopterdek, en een hangaar voor vliegoperaties. Voor het boarding- en reddingsoperaties en personenvervoer zijn twee RHIB-motorboten aan boord, en is er de mogelijkheid om het schip verder uit te rusten met twee FRISC- onderscheppingsboten. Voor de zelfverdediging zijn er verschillende wapensystemen.

 

De onthulling
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer heeft het bevoorradingschip, in Virtual-reality, vandaag de thuishaven in gevaren. Daarna werd het 8 meter lange schaalmodel het grote golfbassin van het MARIN binnengevaren. Dit was een bijzonder moment voor het MARIN, omdat dit het 10.000e testmodel is.

2023
Damen Schelde Naval Shipbuilding is verantwoordelijk voor de bouw van Zr. MS. Den Helder, dat in 2023 opgeleverd moet worden. Het MARIN is betrokken bij de ontwikkeling van marineschepen, omdat het unieke testfaciliteiten, geavanceerde simulatoren en een gespecialiseerde reken- en meetmethodes heeft. Daarnaast is het MARIN op dit gebied het grootste en onafhankelijke onderzoeksinstituut ter wereld.

Nieuwe schepen
Dat de Koninklijke Marine nieuwe schepen krijgt is bekend sinds 3 mei van dit jaar. Naast een tweede bevoorradingsschip, vervangt de marine beide M-fregatten (multipurpose) en zes mijnenbestrijdingsvaartuigen. De M-Fregatten en de mijnenbestrijdingsvaartuigen ontwikkelt Nederland samen met België.

(foto: Ministerie van Defensie)