Mariniers ontvangen Kikvors-insigne voor geheime sabotagemissies bij Somalië

Missies / Operaties

door Redactie Bron: Ministerie van Defensie

Mariniers ontvangen Kikvors-insigne voor geheime sabotagemissies bij Somalië

Negen mariniers zijn vrijdag 9 november onderscheiden met een Kikvorsman-insigne, meldt het ministerie van Defensie op hun website. Het was voor het eerst in de Nederlandse militaire geschiedenis dat kikvorsmannen op deze manier werden ingezet en onderscheiden.

Task Force Baracuda
De negen mariniers hebben in het duister, voor de kust van Somalië, sabotageacties uitgevoerd tegen piraten. Sinds 2008 zijn er toenemende activiteiten van Somalische piraten. Volgens het ministerie van Defensie vormt dit een serieuze dreiging voor de vrije internationale zeevaart. Het kwam regelmatig in het nieuws dat er koopvaardijschepen met hun bemanningen werden gegijzeld voor losgeld.

Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen vond dat Nederland als zeevarend land meer moest doen tegen de Somalische piraten. Daardoor is Task Force Baracuda opgericht. Deze eenheid, die de opdracht kreeg om de piraterij te bestrijden en daarbij zeer dicht langs de kustlijn opereerde, bestond uit de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF).

Sabotagemissies
De NLMARSOF werd geplaatst op een marineschip, en daar bereidden de mariniers de sabotagemissies zorgvuldig voor. Vervolgens voerden zij onder dekking van de duisternis hun missies uit. Met als doel het saboteren van de schepen van de piraten. De commandant Task Force Barracuda Oscar zei hierover: ‘Dankzij de succesvolle missies van de kikvorsmannen zijn destijds meerdere kapingen voorkomen, in het voordeel van de vrije zeevaart. Dit laat zien hoe effectief een kleine eenheid kan zijn.'

Vuurdoop
In de Tweede Wereldoorlog zetten Amerika, Duitsland, Engeland en Italië met succes ‘kikkers’ in. Tijdens de Korea-oorlog (1950-1953) hebben de Amerikaanse kikvorsmannen een belangrijke rol gespeeld. Bijvoorbeeld bij de amfibische landing bij Inchon (Operation Chromite). Nederland heeft in 2011 voor het eerst kikvorsmannen operationeel ingezet tijdens de antipiraterij acties.

(Foto: Ministerie van Defensie)