Nieuws - https://www.armynews.nl/rss/nieuws . VIDEO | Moderne Russische militaire voertuigen bij de Expo ARMY-2019 in Rusland https://www.armynews.nl/nieuws/internationaal/236926/video-moderne-russische-militaire-voertuigen-bij-de-expo-army-2019-in-rusland https://www.armynews.nl/nieuws/internationaal/236926/video-moderne-russische-militaire-voertuigen-bij-de-expo-army-2019-in-rusland Afgelopen week werd in Rusland de International Military Technical Forum ARMY-2019 gehouden. Tijdens deze zesdaagse militaire expo, georganiseerd door het Russische ministerie van Defensie, kon een internationaal publiek onder meer kennis maken met moderne militaire voertuigen en demonstraties.

Militair online nieuwsplatform Army Recognition was aanwezig bij het evenement en deed verslag. In de videoreeks hieronder worden diverse militaire voertuigen uitgelicht en besproken. Drones en het luchtverdedigingssysteem S-350 passeren ook de revue. 

DAG 1

DAG 2

DAG 3

(Foto: screenshot YouTube-video DefenseWebTV)

]]>
Thu, 04 Jul 2019 10:38:00 +0200
Video | Hoe werken onderzeeboten? https://www.armynews.nl/nieuws/documentaires/213019/video-hoe-werken-onderzeeboten https://www.armynews.nl/nieuws/documentaires/213019/video-hoe-werken-onderzeeboten Bekijk hieronder de korte informatieve documentaire van het YouTube-kanaal Wendover Productions over het leven aan boord van onderzeeboten.

(Foto: YouTube | Wendover Productions)

 

]]>
Sun, 10 Feb 2019 01:00:00 +0100
Nieuwe Scania-trucks stromen de krijgsmacht binnen https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/204634/nieuwe-scania-trucks-stromen-de-krijgsmacht-binnen https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/204634/nieuwe-scania-trucks-stromen-de-krijgsmacht-binnen Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen was vandaag aanwezig bij de overdracht van de eerste reeks nieuwe Scania Gryphus trucks. De overdracht aan Defensie, die gepaard ging met opzwepende muziek en applaus, vond plaats bij Scania Productie Zwolle. De krijgsmacht kan de komende jaren rekenen op een groot aantal nieuwe vrachtwagens.

Generaal Beulen liet op Facebook weten verheugd te zijn met de komst van de nieuwe voertuigen. 'Een prachtig voertuig voor de Landmacht van de toekomst! Complimenten voor het goede werk van de Defensie Materieel Organisatie en al onze mensen die hard werken aan dit project!'

(Foto: Facebook | Commandant Landstrijdkrachten)

]]>
Tue, 18 Dec 2018 23:40:00 +0100
Wanneer kom je terug? https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/204454/wanneer-kom-je-terug https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/204454/wanneer-kom-je-terug De tafel is gedekt, de kalkoen staat in de oven en de hele dag hebben we genoten van onze cadeautjes en het samen zijn met onze vrienden en familie. We gaan gezellig met z’n allen aan tafel, maar één stoel blijft leeg. Onze geliefde militair zit namelijk duizenden kilometers verder op en is in gedachten bij ons. Wat zouden we graag even knuffelen met elkaar en luisteren naar elkaars verhalen. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor vele andere thuisfronters en daarom mag er best meer aandacht komen voor de missie die wij draaien.

Tijdens de opnames van Missie Max hebben we onze geliefde militair even kunnen zien, maar wat missen we je erg. Natuurlijk is het gemis tijdens de feestdagen extra duidelijk voor iedereen, maar het thuisfront moet hun militairen vaker missen: tijdens feestjes, zware periodes maar ook gewoon op een doordeweekse dag.

Missie Max is een programma van omroep Max waarin het thuisfront in het zonnetje gezet wordt. Het programma is ook dit jaar weer opgenomen. Minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer waren daarbij aanwezig. Minister Bijleveld sprak onder andere met vertegenwoordigers van het thuisfront, omdat zij wil gaan kijken wat er beter kan voor het thuisfront en hoe doelgericht het huidige aanbod is.

Aanbod thuisfront
Defensie organiseert vaak enkele weken voor de start van een missie een informatiedag voor de betrokken militairen en hun thuisfront. Op deze informatiedag horen zij de belangrijkste feiten over de uitzending, meer informatie over de zorginstanties van Defensie en speciale activiteiten die geregeld worden voor het thuisfront. Tevens is het bedrijfsmaatschappelijk werk van Defensie actief voor ondersteuning aan het thuisfront.

‘De relaties van onze militairen verdienen complimenten en de aandacht van Defensie. Onderschat het thuisfront niet. Het is een erg belangrijke factor in het leven van een militair. Wanneer een militair op uitzending is, wordt de werklast van zijn relatie vaak verdubbeld. Ook daar moet je goed rekening mee houden als werkgever. We laten het thuisfront niet alleen met hun zorgen.’ Aldus oud-generaal en voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Mama met Missie
Maud is de oprichtster van Mama met Missie en is één van de vele thuisfronters die zich hard maakt voor meer erkenning voor hun situatie. Dit doet zij door middel van blogs, video’s en social media. Waar Maud tegen aan loopt, is dat er veel gevraagd wordt van het thuisfront terwijl er vanuit de maatschappij weinig aandacht is voor hen.

Missie thuisfront draait niet alleen een zware missie tijdens de feestdagen maar er zijn veel meer momenten in een jaar: denk hierbij aan verjaardagen, jubileums, feestjes, geboortes, trouwerijen, maar ook bij minder mooie momenten zoals een overlijden, ziekte of een normale dag. Het thuisfront draait zeven dagen per week, vierentwintig uren per dag hun missie; zonder hun favoriete speler is dit een zware taak.

Op de website van Mama met Missie zijn meerdere blogs te lezen van het thuisfront. De blogs staan in het teken van verschillende onderwerpen: hoe het voelt als je geliefde op missie is en weer terugkeert, dingen waar het thuisfront tegen aanloopt en hoe je daar mee om kan gaan en andere thema’s. Uiteraard wordt er ook aan de kleintjes gedacht: zo staan er op de website leuke tips en producten om kinderen uit te leggen waarom hun ouders of ander familielid soms weg gaan.

‘Mijn militair was nog geen 3 weken weg toen ik een kleine bloeding kreeg in mijn hersenvlies. Ontzettend schrikken! En zo ontzettend lastig dat ik het niet kon delen met mijn partner. Hij was was een week buiten de poort en de hele week zat ik in dubio over wat ik moest vertellen, óf ik het moest vertellen. Ik wilde hem geen belangrijke informatie onthouden, maar ik wilde ook niet dat hij zich onnodig zorgen ging maken. Want dat zou toch niets aan de situatie veranderen’, schrijft Laura in haar blog op het platform Mama met Missie.

‘Het niet alleen het gemis het is meer. Het is het alleen opstaan ‘s morgens. Geen goede morgen en geen kus. Het is de dag alleen beginnen’ Aldus Nina van Mama met Missie.

Geplande missies lijken makkelijk, omdat het thuisfront van tevoren weet dat het er aan komt. Echter heeft dit een grote impact: veel praktische zaken moeten geregeld worden, maar ook emotioneel bereid het thuisfront zich voor.

‘Het zit er weer aan te komen, mijn kinderen en ik worden weer thuisfront. Voor een dikke maand vertrekt onze militair voor een oefening. Ik ben al aan het aftellen, de rest van de familie nog niet. In mijn hoofd ben ik ook al voorbereidingen aan het treffen. Als hij weggaat moet ik in ieder geval voor die tijd geregeld hebben: oppas, verjaardagen, werk etc. Naast de praktische zaken die geregeld moeten worden spelen emoties altijd mee’, zo valt te lezen in een blog van Mama met Missie.

Flexibiliteit
Militairen hebben geen negen tot vijf baan. Buiten de geplande uren komt het vaak voor dat de planning van de dag omgegooid wordt. Daardoor kan het zomaar zijn dat het thuisfront hun planning moeten aanpassen, omdat hun militair opgeroepen wordt en daardoor niet mee eet of thuis slaapt voor een onbekende tijd. Het kan voor een aantal uren tot dagen zijn; dit is van tevoren vaak niet bekend.

‘Defensie test schijnbaar regelmatig de veerkracht van het thuisfront’ Quote uit een blog van Mama met Missie

Zo gebeurde het een paar jaar geleden (vlak voor de feestdagen) dat een fregat op weg terug was van een missie, rechtsomkeer moest maken omdat de situatie veranderd was. Uiteraard kregen de militairen de gelegenheid om hun geliefde in te lichten, maar na maanden van afwezigheid keek iedereen er erg naar uit om de feestdagen samen door te kunnen brengen.

 ‘We zijn inmiddels wel gewend aan de onee-toch-niet en oja-toch-wel data van vertrek, aankomst en duur van een training. Mag het een weekje meer of minder zijn, wij buigen ons er wel omheen. Ja lekker flexibel blijf je wel als thuisfront. Ik denk dat we met alle thuisfronters een fantastisch turnteam zijn, niemand zo lenig als wij!’, klinkt Maud van Mama met Missie vastberaden in haar blog.

Wil je meer weten over Mama met Missie, ga dan naar mamametmissie.nl
Wil je een thuisfronter een leuk kaartje sturen of een extra hart onder de riem steken rond de feestdagen? Ga dan naar zelvepost.nl

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Tue, 18 Dec 2018 09:30:00 +0100
Video | Chieftain-tank arriveert in NMM voor tentoonstelling 'Als de Russen komen' https://www.armynews.nl/nieuws/historie/204455/video-chieftain-tank-arriveert-in-nmm-voor-tentoonstelling-als-de-russen-komen https://www.armynews.nl/nieuws/historie/204455/video-chieftain-tank-arriveert-in-nmm-voor-tentoonstelling-als-de-russen-komen Video:

(Foto: Facebook | Nationaal Militair Museum)

]]>
Mon, 17 Dec 2018 23:56:00 +0100
EOD-militairen het meest ingezet bij nationale operaties https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/200488/eod-militairen-het-meest-ingezet-bij-nationale-operaties https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/200488/eod-militairen-het-meest-ingezet-bij-nationale-operaties De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is de meest ingezette militaire eenheid op Nederlandse bodem. Geteld tot 5 november werden defensiebreed in totaal 1.900 nationale operaties uitgevoerd. Bij bijna de helft van alle acties waren EOD-militairen betrokken. 

De bommenruimers van Defensie kwamen gemiddeld 35 keer per week in actie om explosieven op het land onschadelijk te maken. Naast de EOD-inzet in Nederland verleende Defensie militaire bijstand en steun aan onder meer de politie en de FIOD. Geregeld hielpen helikopters van het Defensie Helikopter Commando civiele eenheden met het blussen van branden. Ook werden militairen ingezet voor het observeren van evenementen met drones. 

100.000 uur

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakte vandaag bekend dat de inzet van Nederlandse militairen op nationale bodem dit jaar al meer dan 100.000 uur bedraagt.

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Tue, 20 Nov 2018 07:33:00 +0100
Zr.MS. Zeeland onderweg naar de West; twee uitzwaaimomenten voor familie en vrienden https://www.armynews.nl/nieuws/marine/200368/zrms-zeeland-onderweg-naar-de-west-twee-uitzwaaimomenten-voor-familie-en-vrienden https://www.armynews.nl/nieuws/marine/200368/zrms-zeeland-onderweg-naar-de-west-twee-uitzwaaimomenten-voor-familie-en-vrienden Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland is vandaag vertrokken naar de West. Aldaar zal het schip de taak van Zr.Ms. Friesland als Stationsschip Caribisch Gebied (SSCC) voor ruim vijf maanden overnemen. 

Counterdrugsoperaties, kustwachttaken en humanitaire hulpverlening behoren in het Caribische gebied tot het takenpakket van de Zeeland. Hiervoor is het schip onder meer uitgerust met een NH90 maritieme gevechtshelikopter, twee FRISC'en en een boardingteam van het Korps Mariniers.

Uitzwaaien

Bij het vertrek vanuit de haven in Den Helder werd de bemanning van het patrouilleschip uitgezwaaid door familie en vrienden. Daarbij bleef het niet. Even later beleefde het thuisfront namelijk in de buurt bij café Storm op de Helderse Zeedijk een tweede uitzwaaimoment, wat door het marineschip met getoeter werd beantwoord.

Op Facebook wenste de Koninklijke Marine de bemanning ook een behouden vaart toe.

Hieronder kun je live de route van de Zeeland volgen 

(Foto: Ministerie van Defensie | Facebook Koninklijke Marine)

 

]]>
Sun, 18 Nov 2018 23:30:00 +0100
Uniek project: 3D-printen in missiegebied Mali https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/200241/uniek-project-3d-printen-in-missiegebied-mali https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/200241/uniek-project-3d-printen-in-missiegebied-mali Innovatiemanager Bart Zwiep spreekt in de Defensiekrant over een unicum dat Nederlandse militairen in Mali PET-flessen recyclen tot materiaal voor 3D-printing. Vooral het feit dat dit testproces plaatsvindt in operationeel gebied is volgens Zwiep uniek, omdat dit soort experimenten tot voorheen alleen in laboratoriums worden uitgevoerd.

Van de plastic flesjes in Mali, per dag bestaande uit zo'n 300 kilo afval dat voorheen werd verbrand, worden vooralsnog alleen kleine voorwerpen geprint, zoals accessoires en hulpgereedschap. Denk bijvoorbeeld aan houders voor navigatiesystemen en telefoons, montagebeugels voor wapens en wieltjes voor karren. 

Als het aan de ambitieuze Zwiep ligt, die betrokken is bij het innovatiecentrum van Defensie, zal dat in de toekomst veranderen. 'We moeten het project verder uitrollen om te kijken of we waterflesjes kunnen omtoveren tot bijvoorbeeld meubilair', klinkt hij vastberaden.

'Voor het einde van het jaar willen we een stoel en tafel gemaakt hebben. En als we straks ook met metalen kunnen printen, kunnen we bouten en moertjes maken. Dan kan kapot materieel nog sneller worden hersteld.'

Operationele gereedheid

Het voordeel door in het missiegebied zelf kapotte of ontbrekende onderdelen te printen is dat er minder gewacht hoeft te worden op reserveonderdelen uit Nederland. 'Dat vergroot de operationele gereedheid', stelt sergeant-majoor Harmen van het Hersteldetachement, die tevens beheerder is van het 3D-printen in Mali.

Het kan kostbaar zijn als een gepantserd voertuig stil komt te staan en maanden gewacht moet worden op reserveonderdelen. 'Een geprint onderdeel is dan misschien niet van dezelfde kwaliteit als het origineel, maar zie het als een thuiskomertje', besluit Harmen.

2016

In Mali wordt al sinds 2016 getest met 3D-printing. Defensie plaatste hier eerder ook een video over.

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Sat, 17 Nov 2018 15:55:00 +0100
AN-weekoverzicht: schietbaan gesloten, Krachtpatser-award, nieuwe marinedrones https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/200078/an-weekoverzicht-schietbaan-gesloten-krachtpatser-award-nieuwe-marinedrones https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/200078/an-weekoverzicht-schietbaan-gesloten-krachtpatser-award-nieuwe-marinedrones In het AN-weekoverzicht verzamelt ArmyNews korte nieuwsfeiten die misschien aan je aandacht ontsnapt zijn. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de Nederlandse krijgsmacht.

Schietbaan Washikemba op Bonaire
Defensie gebruikt de schietbaan Washikemba op Bonaire sinds 12 november 2018 niet meer. Dit is besloten aan de hand van een melding op 3 oktober 2018, waarin werd gewaarschuwd voor mogelijke onveilige situaties. De schietbaan is niet van Defensie, maar een Commissie van Onderzoek (CVO) gaat de melding onderzoeken. Direct na de melding is het baanreglement opnieuw besproken, en zijn de instructies, afspraken en controle aangescherpt.

Viva 400 Krachtpatser
Op 15 november 2018, zijn de awards van Viva 400 uitgereikt. Stephanie Verhoef, inmiddels burgermedewerkster bij Defensie, heeft de award voor Krachtpatser gewonnen. Zij overleefde een raketaanval in Afghanistan, zij raakte hierbij zwaargewond en kreeg PTSS. Sport heeft haar geholpen om deels te herstellen, ze kampt namelijk nog steeds met PTSS. Op de invictus games won zij twee zilveren medaillesb bij de onderdelen wielrennen en zwemmen.

Onthulling Drone
De Koninklijke Marine krijgt volgende maand 3 nieuwe drones. De drones zijn gister onthuld door minister van Defensie Ank Bijleveld. Dit gebeurde op de jaarlijkse beurs van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).

(Foto: Twitter | Minister van Defensie )

]]>
Sat, 17 Nov 2018 14:59:00 +0100
Geen uitzonderingspositie voor vrouwen op onderzeeboten https://www.armynews.nl/nieuws/marine/199893/geen-uitzonderingspositie-voor-vrouwen-op-onderzeeboten https://www.armynews.nl/nieuws/marine/199893/geen-uitzonderingspositie-voor-vrouwen-op-onderzeeboten De voorkeur van Commandant Onderzeedienst Herman de Groot inzake gemengde bemanningen aan boord van onderzeeboten gaat uit naar een concept met zo min mogelijk uitzonderingen. Er hoeft dan ook niet gewacht te worden op nieuwe onderzeeboten, waar eventueel bij de bouw rekening kan worden gehouden met gemengde bemanningen, om te starten met gemengd varen.

One of the crew- concept

Sterker nog, de kolonel wil juist een werkcultuur creëren waarbij vrouwen gewoon onderdeel zijn van het geheel, zonder gendergebonden uitzonderingspositie. De inspiratie voor dit zogeheten one of the crew- concept heeft de De Groot opgedaan bij de Scandinavische marines, waar gemengd varen 'al decennia goed gaat' en bij bondgenoten Australië en Canada.

De laatste twee landen stapten af van gescheiden accommodaties aan boord van onderzeeboten. Niet alleen vanwege persoonslogistieke uitdagingen, maar vooral door het feit dat vrouwen zelf geen voorkeursbehandeling wilden was doorslaggevend voor de switch, stelt De Groot, die de ongelijke behandeling op beeldende wijze weet te schetsen. ‘Terwijl iedere man eerst tussen de torpedo’s slaapt, kregen de dames meteen een plek op het dek van de (onder)officieren.’

Kleine aanpassingen

Er zullen wel enkele kleine aanpassingen worden doorgevoerd, meldt de marineofficier in Alle Hens. 'We passen de leefregels een beetje aan. Bijvoorbeeld over de minimale kleding die iedereen draagt en waar mensen zich omkleden. Er komen deurtjes in plaats van douchegordijnen. Bestaande regels zullen we ook wat strakker hanteren. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het gaat werken. We zijn toch geen Neanderthalers die hier niet mee om kunnen gaan?'

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Thu, 15 Nov 2018 12:40:00 +0100
Video | Vier Leopard 2- tanks vuren symbolisch eerste schot af https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/199892/video-vier-leopard-2-tanks-vuren-symbolisch-eerste-schot-af https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/199892/video-vier-leopard-2-tanks-vuren-symbolisch-eerste-schot-af Nederlandse militairen van het 4e Tankeskadron, vallend onder het Duitse 414 Panzerbataillon, hebben recent in Duitsland met vier Leopard 2A6 gevechtstanks hun eerste 120 mm schot afgevuurd. Na aftellen vanaf 4 werden vier doelen beschoten en geraakt.

Volgens de commandant van het tankeskadron majoor Reinders had de Koninklijke Landmacht met het symbolische eerste schot zijn tanden terug gekregen. In totaal moet de tankeenheid straks over achttien tanks beschikken. 

De commandant benoemde in zijn toespraak ook het belang van de Nederlands-Duitse samenwerking. 'Met deze Duits-Nederlandse samenwerking leren we van elkaar en hebben we het beste van twee werelden. Vandaag, met dit eerste schot geven we de Nederlandse Landmacht, ook wel genaamd de Nederlandse Leeuw, zijn tanden terug om van zich af te bijten', aldus Reinders op de Facebookpagina van 43 Gemechaniseerde Brigade.

Video schietende Leopards, met geluid

Foto: Ministerie van Defensie | Facebook 43 Gemechaniseerde Brigade

]]>
Thu, 15 Nov 2018 00:01:00 +0100
CDS Bauer complimenteert NIMH met nieuw onderkomen op Frederikkazerne https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/199891/cds-bauer-complimenteert-nimh-met-nieuw-onderkomen-op-frederikkazerne https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/199891/cds-bauer-complimenteert-nimh-met-nieuw-onderkomen-op-frederikkazerne Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft vandaag een nieuw onderkomen in gebruik genomen op de Frederikkazerne in Den Haag. Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, verzorgde de opening en sprak mooie woorden over het NIMH.

Zo noemde CDS Bauer het NIMH in zijn toespraak onder meer een gewaardeerd partner van de Bestuursstaf en roemde hij de praktische ondersteuning die het NIMH op diverse terreinen aan de krijgsmacht en Bestuursstaf verleend. 

Ook stak de hoogste Nederlandse militair de loftrompet over de hoeveelheid waardevolle kennis die het NIMH bezit. 'We zijn altijd weer aangenaam verrast om te zien hoeveel kennis er hier in het NIMH verborgen ligt. Want kennis van dat verleden helpt ons om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Om nog maar eens een échte militaire geschiedenis-liefhebber te citeren (Winston Churchill): “The longer you can look back, the farther you can look forward.”

'En waar ik het NIMH vandaag bijzonder mee wil complimenteren, is de manier waarop ze ons rijke militaire verleden met heel Nederland deelt', aldus Bauer.

Op Twitter feliciteerde minister van Defensie Ank Bijleveld het NIMH met hun nieuwe onderkomen.

Overhandiging NIMH-publicatie 'Gelegerd in Den Haag'

(Foto: Ministerie van Defensie

]]>
Wed, 14 Nov 2018 23:19:00 +0100
'Gemengde bemanningen biedt de Onderzeedienst grote voordelen' https://www.armynews.nl/nieuws/marine/199877/gemengde-bemanningen-biedt-de-onderzeedienst-grote-voordelen https://www.armynews.nl/nieuws/marine/199877/gemengde-bemanningen-biedt-de-onderzeedienst-grote-voordelen Commandant Onderzeedienst Herman de Groot steekt zijn enthousiasme over vrouwelijke militairen op Nederlandse onderzeeboten niet onder stoelen of banken. In het marineblad Alle Hens geeft kapitein ter zee De Groot aan grote voordelen te zien in het varen met gemengde bemanningen, waar hij zo snel mogelijk mee wilt beginnen, zonder al te veel aanpassingen.

Pilot

Op Zr. Ms. Zeeleeuw zal voor het eerst gemengd worden gevaren. Vier vrouwelijke militairen, waarvan twee officieren en twee onderofficieren, zijn al goedgekeurd en zij zullen deelnemen aan de pilot op de Nederlandse Walrus-klasse onderzeeboot. Bij de keuring zijn dezelfde criteria gehanteerd als bij mannen, benadrukt De Groot, die tevens kort uitlegt welke eigenschappen van belang zijn.

'Ook bij hen gaat het erom dat ze geschikt zijn om te werken en leven in een hele kleine, sociale omgeving. Ook hun longen moeten geschikt zijn voor de ontsnappingsmethode. Het gaat dan, net als bij duikers, om het effectief kunnen gebruiken van je totale longinhoud.'

Er zullen drie reizen plaatsvinden tot aan het zomerverlof. 'Dan kijken we wat werkt en waar aanpassingen nodig zijn. De Dolfijn gaat met die inzichten verder met gemengd varen, maar dan na dat zomerverlof. Daarna weten we meer', besluit de commandant.

Voordelen

Als de pilot met gemengde bemanningen op onderzeeboten een succes blijkt te zijn, dan heeft dat volgens De Groot positieve gevolgen voor de Onderzeedienst en daarmee ook voor de Koninklijke Marine, waar al sinds 1983 gemengd wordt gevaren. De belangrijkste voordelen zijn meer gevechtskracht en meer beschikbare mensen.

'Als we daadwerkelijk kunnen gaan opereren volgens het one of the crew-concept, dan hebben we per direct meer mensen beschikbaar. Daarnaast hoeven we bij de bouw van de nieuwe boten geen gewicht en volume te spenderen aan extra hutjes, wandjes en deurtjes. Dat gewicht besteden we ook het liefst aan gevechtskracht op zee.'

Maatschappij

De reden voor het 'voortschrijdend inzicht' bij De Groot om de onderzeeboten als laatste mannenbolwerk binnen de marine open te stellen voor vrouwen, heeft volgens de marineofficier te maken met de veranderende maatschappij.

‘Omgaan met diversiteit werkt anders dan vroeger, ook bij de jeugd. Nederland loopt vaak voorop met gendergebonden zaken, maar is nu wonderlijk genoeg trendvolger.’ 

Bijkomend voordeel is dat er geleerd kan worden van andere landen die al langer met gemengde bemanningen varen op onderzeeboten. Bovendien neemt het aantal vrouwen in de techniek toe, verklaart de commandant, die vervolgens met een vraag afsluit. 'Dan zou het toch dom zijn om tot 2027 te wachten om hen pas op de nieuwe boten in te kunnen zetten?'

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Wed, 14 Nov 2018 21:46:00 +0100
Het mysterie van de onbekende soldaat https://www.armynews.nl/nieuws/historie/199387/het-mysterie-van-de-onbekende-soldaat https://www.armynews.nl/nieuws/historie/199387/het-mysterie-van-de-onbekende-soldaat De herdenking van de Eerste Wereldoorlog was gisteren op 11 november 2018. In ons artikel van gisteren meldden we dat de herdenking gehouden werd bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Nu is de vraag, hoezo is het een onbekende soldaat?

Onbekend
De soldaten die in de graven van de onbekende soldaten liggen, zijn allemaal onbekend. Hun lichamen zijn zo zwaar verminkt dat identificatie niet meer mogelijk is. Met de huidige DNA-technieken, zou het mogelijk kunnen zijn om alsnog de identiteit vast te kunnen stellen. Echter is dit een duur proces, omdat er dan heel veel DNA-onderzoek gedaan moet worden.

Frankrijk
Onder de Arc de Triomphe ligt de onbekende soldaat begraven. De onbekende soldaat in Frankrijk werd gekozen door soldaat August Thin. Acht commandanten van het noordelijke en oostelijke front kregen op 8 november 1920 de opdracht om één stoffelijk overschot mee te nemen van het slagveld. De stoffelijke overschotten van de militairen zijn zo zwaar verminkt dat ze niet meer identificeerbaar zijn. De kisten werden vervolgens verzameld in een kapel van Verdun. Daar werden de kisten rond geschoven, zodat niemand meer wist waar wie vandaan kwam.

Op 10 november 1920 werden de kisten, die bedekt waren met de Franse driekleur, opgesteld in twee rijen van vier. Soldaat Thin mocht vervolgens een boeket rode en witte anjers op de kist van zijn keuze leggen. Soldaat Thin, een 19-jarige infanterist van het 132ste regiment, koos kist zes en kwam als volgt tot zijn keuze: ‘ik ben van het zesde legerkorps, en als je 1,3 en 2 optelt, het cijfer van mijn regiment, dan kom je ook op zes.'

Verenigd Koninkrijk
In London is ook een graf van de onbekende soldaat. Deze ligt in de Westminster Abbey. In Engeland heeft generaal L.J. Wyat gekozen uit vier kisten. Deze kisten lagen in Frankrijk, en de gekozen kist werd na het aanwijzen van de onbekende soldaat mee genomen naar London. Daar ligt hij begraven tussen de koningen van Engeland. Hij werd begraven in het zand van diverse Franse slagvelden.

België
In België ligt de onbekende soldaat aan de voet van het Congreskolom in Brussel. Deze soldaat is gekozen uit vijf niet meer te identificeren lichamen, de keuze is gemaakt door een oorlogsblinde veteraan.

Nederland
In Nederland is er geen nationaal ere graf van de onbekende soldaat. Volgens Oscar Vermeer komt dit omdat wij niet zoveel vermiste soldaten hebben in vergelijking tot Duitsland, Frankrijk en Engeland. 'Wij hebben geen honderdduizenden vermiste soldaten. In de strijd op de Grebbeberg in 1940 zijn wel vijf Nederlandse militairen vermist geraakt', aldus Vermeer in het NRC.

Echter is er in Waalre wel een graf van de onbekende Brabantse soldaat. 'Alleen is die niet onbekend. Het is Dirk Johan van Toor, gesneuveld op 10 mei 1940. De burgemeester wilde per se een onbekende soldaat, maar die was er niet. Toen heeft hij het maar met de ouders van Dirk Johan op een akkoordje gegooid', zegt Fred Bijsmans van de Oorlogsgravenstichting.

(Foto: Congreskolom in Brussel gemaakt in 1922)

]]>
Tue, 13 Nov 2018 08:00:00 +0100
Thuisfront samen met Missie Max in actie https://www.armynews.nl/nieuws/televisie/199325/thuisfront-samen-met-missie-max-in-actie https://www.armynews.nl/nieuws/televisie/199325/thuisfront-samen-met-missie-max-in-actie Op 10 november werden de opnames gemaakt van het groetenprogramma Missie Max van omroep Max. Defensie sprak over een geslaagde dag, met ongeveer 1.500 vrienden en familieleden. Er waren optredens van onder andere Xander de Buisonje, Missie max stars, en Kaj van der Voort, en voor de bezoekers was er kans om videoboodschappen te maken voor hun uitgezonden familieleden.

Het thuisfront
Er is vaak weinig tot geen aandacht voor het thuisfront. Staatssecretaris Barbara Visser legde in haar speech haar vinger op de zere plek: ‘Ik besef heel goed dat de afwezigheid van een militair veel van jullie vraagt. In feit draait het thuisfront een eigen uitzending. Dat jullie nu centraal staan is daarom niets meer dan terecht.’

Traditie
Het belangrijkste moment van de dag is natuurlijk het inspreken van de boodschappen, en de live video-verbinding met de uitzendgebieden: Afghanistan, Irak, Litouwen, Mali, en het marineschip Zr. Ms. Friesland, die in het Caribisch gebied vaart als stationsschip en ook anti-drugsoperaties uitvoert. Vele thuisfronters namen ook postpakketten mee, die worden gestuurd naar hun dierbaren in de missiegebied. De opnames van de groeten-dag, de groeten van bekende Nederlanders worden op een USB-stick gezet voor elke militair, en ook mee gestuurd.

Groetenprogramma
De elfde editie werd opgenomen in het evenementencomplex Hart van Holland in Nijkerk. Jan Slagter, Max voorzitter en presentator, interviewde tussen de optredens van de artiesten, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Het televisieprogramma Missie Max 2018 wordt rond de feestdagen in december uitgezonden op NPO 1. Het programma bevat de van tevoren opgenomen groeten, het bezoek van Omroep Max aan een missiegebied en andere verhalen.

Meer zien?
De terugblik van Missie max 2017

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Tue, 13 Nov 2018 00:02:00 +0100
Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden beëindigd; wereldleiders herdenken gezamenlijk https://www.armynews.nl/nieuws/historie/199319/eerste-wereldoorlog-100-jaar-geleden-beeindigd-wereldleiders-herdenken-gezamenlijk https://www.armynews.nl/nieuws/historie/199319/eerste-wereldoorlog-100-jaar-geleden-beeindigd-wereldleiders-herdenken-gezamenlijk Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Op 11 november 1918 om 11 uur in de ochtend ging de wapenstilstand in. De wapenstilstand werd om 5 uur in de ochtend getekend, op het westelijk front nabij Rethondes. Deze belangrijke historische gebeurtenis betekende het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Ruim zeventig wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Trump, de Russische president Poetin, bondskanselier Merkel en premier Rutte, kwamen daarom vandaag bijeen in Frankrijk. De Franse president Macron leidde de ceremonie bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. De getuigenissen die militairen schreven op 11 november 1918 werden door middelbare scholieren voorgelezen.

‘We mogen niets afdoen aan de principes waarvoor gestreden is. Onze voorgangers hebben voor onze vrede gestreden. Het verplicht ons na te denken over de toekomst’, stelde Macron, die de aanwezige wereldleiders opriep tot samenwerking.

België en het Verenigd Koninkrijk
In België werd vandaag ook stil gestaan bij het eindigen van de Eerste Wereldoorlog. Vanochtend was er een ceremonie bij het monument onder de Menenpoort in de stad Ieper dat zwaar werd getroffen in de oorlog. Vanavond om 20:00 uur volgde nog een ceremonie bij het monument, waarbij het Belgische koninklijk paar en de premier aanwezig zijn.

In het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste ceremonie bij Whitehall. Daar werden vandaag kransen gelegd tijdens de nationale herdenking. Prinsen William en Harry waren aanwezig bij de herdenking. Er werd een krans gelegd door de Britse premier May en door de oppositieleider Jeremy Corbyn.

]]>
Sun, 11 Nov 2018 23:30:00 +0100
Mariniers ontvangen Kikvors-insigne voor geheime sabotagemissies bij Somalië https://www.armynews.nl/nieuws/missies-operaties/199299/mariniers-ontvangen-kikvors-insigne-voor-geheime-sabotagemissies-bij-somalie https://www.armynews.nl/nieuws/missies-operaties/199299/mariniers-ontvangen-kikvors-insigne-voor-geheime-sabotagemissies-bij-somalie Negen mariniers zijn vrijdag 9 november onderscheiden met een Kikvorsman-insigne, meldt het ministerie van Defensie op hun website. Het was voor het eerst in de Nederlandse militaire geschiedenis dat kikvorsmannen op deze manier werden ingezet en onderscheiden.

Task Force Baracuda
De negen mariniers hebben in het duister, voor de kust van Somalië, sabotageacties uitgevoerd tegen piraten. Sinds 2008 zijn er toenemende activiteiten van Somalische piraten. Volgens het ministerie van Defensie vormt dit een serieuze dreiging voor de vrije internationale zeevaart. Het kwam regelmatig in het nieuws dat er koopvaardijschepen met hun bemanningen werden gegijzeld voor losgeld.

Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen vond dat Nederland als zeevarend land meer moest doen tegen de Somalische piraten. Daardoor is Task Force Baracuda opgericht. Deze eenheid, die de opdracht kreeg om de piraterij te bestrijden en daarbij zeer dicht langs de kustlijn opereerde, bestond uit de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF).

Sabotagemissies
De NLMARSOF werd geplaatst op een marineschip, en daar bereidden de mariniers de sabotagemissies zorgvuldig voor. Vervolgens voerden zij onder dekking van de duisternis hun missies uit. Met als doel het saboteren van de schepen van de piraten. De commandant Task Force Barracuda Oscar zei hierover: ‘Dankzij de succesvolle missies van de kikvorsmannen zijn destijds meerdere kapingen voorkomen, in het voordeel van de vrije zeevaart. Dit laat zien hoe effectief een kleine eenheid kan zijn.'

Vuurdoop
In de Tweede Wereldoorlog zetten Amerika, Duitsland, Engeland en Italië met succes ‘kikkers’ in. Tijdens de Korea-oorlog (1950-1953) hebben de Amerikaanse kikvorsmannen een belangrijke rol gespeeld. Bijvoorbeeld bij de amfibische landing bij Inchon (Operation Chromite). Nederland heeft in 2011 voor het eerst kikvorsmannen operationeel ingezet tijdens de antipiraterij acties.

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Sun, 11 Nov 2018 22:48:00 +0100
Nederlandse Fenneks oefenen op schietbaan in Noorwegen https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/199200/nederlandse-fenneks-oefenen-op-schietbaan-in-noorwegen https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/199200/nederlandse-fenneks-oefenen-op-schietbaan-in-noorwegen Sergeant Pim van de Delta compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon vlogt vanuit Noorwegen over een schietoefening met Nederlandse Fennek-verkenningsvoertuigen. Deze oefening vindt plaats in het kader van de grootschalige NAVO-oefening Trident Juncture. 

Tijdens de schietdag, die uiteindelijk bestond uit één run, werd geschoten met onder andere .50 mitrailleurs en 81mm mortieren. Normaal gesproken worden de mortieren door specifieke mortiereenheden binnen de compagnie op hun doel aangewezen. Dit keer mochten andere groepscommandanten ook de bommen aansturen. Volgens ploegcommandant Pim was dat best lastig, maar lukte het wel.

Anti-tank

In de vlog gaat Pim ook in op de eigenschappen van de Fennek en zijn gebruikers. 'Het is een licht verkenningsvoertuig, hij is erg snel en behendig en kan makkelijk door het terrein heen komen. Hij is ook redelijk klein en laag, dus moeilijk zichtbaar voor de vijand.' Ook kunnen de lichte voertuigen worden voorzien van camouflage door het aanbrengen van zogenaamde ghillie suits

Zelf zit de sergeant van 45 Painfbat RIOG bij de anti-tankeenheid. Zij kunnen met raketten, het Spike MR (medium range) wapensysteem, vooral tanks en andere eenheden effectief uitschakelen. Binnen de compagnies worden de Fenneks ook gebruikt door andere eenheden, waaronder verkenners, mortierteams en waarnemers.

Vlog van sergeant Pim

Trident Juncture 2018

In de maanden oktober en november vindt in Noorwegen de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog plaats. In totaal doen ongeveer 50.000 militairen uit meer dan 30 landen mee aan Trident Juncture. Nederland is met een flink aantal militairen en materieel goed vertegenwoordigd. Meer informatie over de Nederlandse deelnemers en achtergronden kan je vinden op de website van het ministerie van Defensie.

(Ministerie van Defensie | Facebook, 43 Gemechaniseerde Brigade)

]]>
Sat, 10 Nov 2018 15:14:00 +0100
Mariniers worden op stroopwafels getrakteerd https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/199089/mariniers-worden-op-stroopwafels-getrakteerd https://www.armynews.nl/nieuws/algemeen/199089/mariniers-worden-op-stroopwafels-getrakteerd Vandaag zijn er 2400 stroopwafels afgeleverd bij het Korps Mariniers. Wat begon als een werkbezoek, eindigde met stroopwafels voor alle mariniers.

Schotland
Een aantal mariniers zijn op dit moment op oefening in Schotland. Kregen de mariniers op 2 november nog hoog bezoek van Koning Willem-Alexander, vier dagen later was het de beurt aan minister van Defensie Ank Bijleveld, om de mariniers te bezoeken. Hierover schreef zij de volgende tweet:

Winterkleding
Na het ontbreken van de juiste winterkleding voor de oefening in Noorwegen, is het makkelijk om grappen te maken over de kleding van onze militairen. Al snel kwam de vraag of de mariniers wel regenjassen hadden. Een reactie van de mariniers hierop kon natuurlijk niet uitblijven.

Een koekje van eigendeeg
Dan is natuurlijk de grote vraag, wat doe je op het moment dat je zo’n reactie krijgt? Dan ga je stroopwafels bakken natuurlijk.

Gaat het dan echt gebeuren?
Na veel media-aandacht, zowel op social media als op andere media kanalen, kon het natuurlijk niet meer mis gaan. Kapitein der mariniers Mark Brouwer, werd live in de uitzending van RTL late Night met Twan Huys gevraagd of de mariniers nog meer nodig hebben. De reactie hierop was: ‘Het is bijna sinterklaas, en dus zullen wij onze werkschoenen gaan zetten. Wij hebben vrij forse werkschoenen, dus daar zit een behoorlijk verlanglijstje in. Waar onder andere op staat: nieuwe collega’s en extra stroopwafels. De sint kan zijn slag slaan aankomende december.’

Stroopwafels!

(Foto: Ministerie van Defensie) 

]]>
Fri, 09 Nov 2018 22:43:00 +0100
Admiraal Kramer onthult naam van nieuwe Combat Support Ship https://www.armynews.nl/nieuws/marine/199075/admiraal-kramer-onthult-naam-van-nieuwe-combat-support-ship https://www.armynews.nl/nieuws/marine/199075/admiraal-kramer-onthult-naam-van-nieuwe-combat-support-ship De naam en het uiterlijk van het nieuw te bouwen combat support ship (CSS), zijn vandaag onthuld bij het Maritime Research Instituut (MARIN) in Wageningen. Het schip zal ingezet gaan worden vanaf 2023.

De naam
Het marineschip krijgt de naam; Zr. Ms. Den Helder, en dat is natuurlijk niet zomaar gekozen. Den Helder is al 60 jaar de thuishaven van de Nederlandse marine. De naam past natuurlijk ook binnen de traditie om de marineschepen te vernoemen naar Nederlandse Steden. Staatssecretaris Barbara Visser lichtte de link met Den Helder als volgt toe: 

‘Dat doet recht aan de samenwerking tussen de stad en de marine. De stad Den Helder is voor alle Nederlandse en enkele Belgische oorlogsschepen de logistieke thuisbasis. Bij operaties op zee gaat het bevoorradingsschip met die naam dezelfde logistieke steun bieden.’ 

Het uiterlijk
Het doel van het CSS is om andere marineschepen op zee te voorzien van brandstof, munitie en goederen. Het schip krijgt twee zogeheten bevoorrading op zee posities (BOZ-Posities), zodat het twee schepen tergelijkertijd kan bevoorraden. Op het dek is ruimte voor zeecontainers, een helikopterdek, en een hangaar voor vliegoperaties. Voor het boarding- en reddingsoperaties en personenvervoer zijn twee RHIB-motorboten aan boord, en is er de mogelijkheid om het schip verder uit te rusten met twee FRISC- onderscheppingsboten. Voor de zelfverdediging zijn er verschillende wapensystemen.

 

De onthulling
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer heeft het bevoorradingschip, in Virtual-reality, vandaag de thuishaven in gevaren. Daarna werd het 8 meter lange schaalmodel het grote golfbassin van het MARIN binnengevaren. Dit was een bijzonder moment voor het MARIN, omdat dit het 10.000e testmodel is.

2023
Damen Schelde Naval Shipbuilding is verantwoordelijk voor de bouw van Zr. MS. Den Helder, dat in 2023 opgeleverd moet worden. Het MARIN is betrokken bij de ontwikkeling van marineschepen, omdat het unieke testfaciliteiten, geavanceerde simulatoren en een gespecialiseerde reken- en meetmethodes heeft. Daarnaast is het MARIN op dit gebied het grootste en onafhankelijke onderzoeksinstituut ter wereld.

Nieuwe schepen
Dat de Koninklijke Marine nieuwe schepen krijgt is bekend sinds 3 mei van dit jaar. Naast een tweede bevoorradingsschip, vervangt de marine beide M-fregatten (multipurpose) en zes mijnenbestrijdingsvaartuigen. De M-Fregatten en de mijnenbestrijdingsvaartuigen ontwikkelt Nederland samen met België.

(foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Fri, 09 Nov 2018 20:44:00 +0100
Virtuele 360 beleving op landmachtvoertuigen https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/198874/virtuele-360-beleving-op-landmachtvoertuigen https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/198874/virtuele-360-beleving-op-landmachtvoertuigen 43 Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht heeft op Facebook een video geplaatst waarin de kijker een interactief ritje kan beleven op een Boxer-pantserwielvoertuig. Al rijdend met geluid van ronkende motoren kan je 360 graden om je heen kijken.

Eerder plaatste de Nederlandse 43 Mechbrig, dat sinds maart 2016 onderdeel is van de 1e Duitse Pantserdivisie, een 360 VR-video met het pantservoertuig CV90. Doordat de camera aan de voorkant was geplaatst is de bemanning goed zichtbaar.

Bekijk de VR-video's met de Boxer en CV90.

Boxer

CV90

(Foto: Ministerie van Defensie | Facebook 43 Gemechaniseerde Brigade)

]]>
Fri, 09 Nov 2018 09:00:00 +0100
“Runway Overrun” Rampenoefening op Aruba https://www.armynews.nl/nieuws/oefeningen/198807/runway-overrun-rampenoefening-op-aruba https://www.armynews.nl/nieuws/oefeningen/198807/runway-overrun-rampenoefening-op-aruba Op Aruba werd in de nacht, van dinsdag 6 november op woensdag 7 november, een vliegtuigramp scenario geoefend. Het personeel van de marinierskazerne Savaneta (MSKSAV) heeft hierbij ondersteuning geleverd aan het Bureau Rampenstaf Aruba.

24 Ora, een lokale nieuwszender van Aruba, maakte de volgende sfeerimpressie;

(Foto's: Facebookpagina van het Ministerie Defensie Caribisch gebied) 

]]>
Thu, 08 Nov 2018 22:48:00 +0100
Militairen ontvangen herinneringsmedaille voor internationale missies https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/198818/militairen-ontvangen-herinneringsmedaille-voor-internationale-missies https://www.armynews.nl/nieuws/landmacht/198818/militairen-ontvangen-herinneringsmedaille-voor-internationale-missies 212 militairen van Resolute Support Mission & Capacity Building Mission Iraq ontvingen vandaag in de Brabanthallen in Den Bosch de Herinneringsmedaille internationale missies voor hun uitzendingen.

Veel van de militairen zijn uitgezonden geweest naar Irak. Daar leerden ze de Peshmerga-strijders onder andere schieten, tactisch optreden, militaire EHBO en het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer complimenteerde de militairen en het chirurgisch team dat werkzaam was in het Amerikaanse ziekenhuis op de Al-Assad Air base en de twee inlichtingenanalisten die het Belgische adviesteam in Noord-Irak versterkten.

'Heel dankbaar werk'

Bauer: 'Deze mannen en vrouwen zetten zich allemaal in voor hetzelfde doel: beschermen wat ons dierbaar is. Deze mannen en vrouwen zijn bereid om hun eigen veiligheid ondergeschikt te maken aan de veiligheid van duizenden medemensen. Allemaal vanwege het simpele feit dat daar óók mensen wonen die het verdienen om veilig over straat te kunnen. En niet vervolgd te worden voor hun overtuigingen.'

'U leerde hen vaardigheden die niet alleen hun slagvaardigheid vergroten, maar die ook kostbare levens sparen. Dit was heel dankbaar werk. Van soldaat tot generaal en van ambtenaar tot minister oogstte u waardering voor de kwaliteit van uw werk', sprak de admiraal mooie woorden over de werkzaamheden van de Nederlandse militairen.

Afghanistan

Uiteraard werden de militairen die in Afghanistan werkten niet vergeten. Daar waren militairen actief die het hogere kader van de politie en het leger trainden en adviseerden. De belangrijke rol van het National Support Element werd ook benoemd. Zo zorgde zij volgens de CDS niet alleen voor een slaapplek, maar ook voor een thuisgevoel bij de Nederlandse militairen.

Herinneringsmedaille

Militairen ontvangen de herinneringsmedaille internationale missies als zij 30 dagen of meer onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Het doel van deze medaille en ceremonie is dat Defensie haar waardering uitspreekt voor de inzet van de militairen. 

De militairen kregen de herinneringsmedaille, de partners de anjer, en de kinderen van de militairen kregen een speciale kindermedaille.

 

(Foto: Ministerie van Defensie)

]]>
Thu, 08 Nov 2018 22:23:00 +0100
Hoe werkt de nieuwe MQ-9 Reaper drone van Defensie? https://www.armynews.nl/nieuws/luchtmacht/179877/hoe-werkt-de-nieuwe-mq-9-reaper-drone-van-defensie https://www.armynews.nl/nieuws/luchtmacht/179877/hoe-werkt-de-nieuwe-mq-9-reaper-drone-van-defensie Defensie ondertekende vorige week een contract met de Amerikanen voor de levering van 4 MQ-9 Reaper drones. De aanschaf van deze onbemande verkenningsvliegtuigen vond plaats op de Airshow Farnborough in Engeland. Hoe werken deze drones eigenlijk?

Vanaf de zomer van 2020 moeten de Reapers in Nederland arriveren. De toestellen worden ingedeeld bij het 306 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht dat opnieuw wordt geactiveerd. Vliegbasis Leeuwarden wordt hun thuisbasis.

MALE UAV systeem

De overeenkomst behelst meer dan alleen de hightech toestellen. Zo zijn sensoren, waaronder camera's en grondstations, ook onderdeel van de deal met de Verenigde Staten. Het complete MALE UAV-systeem (medium altitude long endurance unmanned aerial vehicle) bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations. Voor vluchten vanaf de thuisbasis zijn 2 grondstations nodig. De andere 2 grondstations zijn voor het opstijgen en landen vanaf andere inzetlocaties.

Het personeel van het zogeheten 'Launch and Recovery'- element (voor het opstijgen en landen van de drone) bestaat uit een vlieger, sensor operator en technisch specialisten voor onderhoud. Als de Reaper buiten bereik komt van de communicatielink zal het automatisch rondjes gaan cirkelen totdat de link is herstelt of het zal terugkeren naar de basis.

Via satellietverbinding maken de diverse onderdelen van het systeem contact met elkaar. In het mobiele grondstation kan live-data worden verzonden naar eenheden van de krijgsmacht. Ook kan de Reaper civiele operaties ondersteunen bij calamiteiten. 

De verzamelde data wordt verzonden naar het mission control element ops-squadron. Daar werken beeldanalisten die de informatie verwerken en doorsturen naar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de inlichtingeneenheid van de landmacht JISTARC en de diverse hoofdkwartieren. 

Specificaties

De Reaper is met een lengte van 11 meter en een spanwijdte van 22 meter een stuk groter dan de andere drones van Defensie, zoals de Scan Eagle en de Raven. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden met deze zeer geavanceerde drone volgt hieronder een opsomming van de eigenschappen.

  • Max. hoogte: 15 kilometer
  • Max. snelheid: 440 km/u
  • Vermogen: 900 PK
  • Vluchttijd: 24 uur
  • Gewicht: 4750 kg

Bekijk ook de video van Defensie over de MQ-9 Reaper drone.

(Foto: screenshot uit Defensievideo)

]]>
Tue, 24 Jul 2018 07:49:00 +0200
Directeur DMO ondertekent contract voor 4 MQ-9 Reapers | Levering vanaf eind 2019 https://www.armynews.nl/nieuws/luchtmacht/178759/directeur-dmo-ondertekent-contract-voor-4-mq-9-reapers-levering-vanaf-eind-2019 https://www.armynews.nl/nieuws/luchtmacht/178759/directeur-dmo-ondertekent-contract-voor-4-mq-9-reapers-levering-vanaf-eind-2019 Directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) Arie Jan de Waard was vandaag in Londen voor de contractondertekening van 4 onbemande verkenningsvliegtuigen van het type MQ-9 Reaper. De Reapers moeten vanaf eind 2019 worden geleverd. Dit meldt de vice-admiraal op zijn Twitter-account.

De ondertekening vond plaats op de Airshow Farnborough in Engeland. Aldaar zette de DMO-directeur zijn handtekening onder een 'Letter of Acceptance', samen met de Amerikaanse generaal Hooper, de Director Defence Security Cooperation Agency.

In de Defensienota 2018 is de aanschaf van de Reaper-drones naar voren gehaald in de plannen van de luchtmacht. Dit werd mogelijk doordat Defensie na jarenlange bezuinigingen kon rekenen op extra geld. 

Eerder op de dag werd op Twitter de ondertekening al aangekondigd, maar was nog niet precies duidelijk om hoeveel Reapers het ging.

Defensiecollega van de luchtmacht André Steur keek ernaar uit om met De Waard 'een paar Reapers te kopen.'

Uniform

De Waard reisde met KLM naar Londen en deed dat in uniform. Sinds het uitkomen van de Defensienota 2018 in maart is het reizen in uniform weer toegestaan. Dit om de zichtbaarheid van Defensie in de samenleving te vergroten. De DMO-directeur attendeerde een oplettende Twitteraar erop dat het echt weer mag.

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 17:46:00 +0200